Member of fresq
Language

Green Diamonds, de betere komkommer!

Green Diamonds is een merk dat geteeld wordt door een drietal komkommertelers die staan voor ruim 22 ha. komkommers van superieure kwaliteit. De telers produceren komkommers middels het zogenaamde hogedraad systeem. De komkommers zijn hierdoor van betere kwaliteit, langer houdbaar en merkbaar smaakvoller en knapperiger.

De samenwerking tussen de telers is reeds meer dan 12 jaar een feit en er is dan ook een solide vertrouwensband. De samenwerking stoelt op één gemeenschappelijke overtuiging, en dat is het geloof in kwaliteit.

 

Wat is hoge draad teelt?

Green Diamonds komkommers zijn van een hoogwaardige kwaliteit, waar onder andere de teeltwijze van de Green Diamonds telers aan bijdraagt. Dit is het zogenaamde hoge draad teeltsysteem, waarbij de komkommerplant doorgroeit en de kop niet uit de plant gehaald wordt zoals bij de traditioneel geteelde komkommer. De komkommers groeien dus allemaal en altijd aan de stam van de plant en niet, zoals bij een traditionele teelt, aan de ranken van de plant. Dit leidt tot een selectieve groei in de plant die zich vertaalt in mooie uniforme komkommers die door een snellere uitgroei een langere levensduur hebben:

Belangrijk gegeven is de stelregel voor wat betreft de houdbaarheid van een komkommer: er zitten 30 dagen tussen het ontstaan van het bloemetje (hier groeit de vrucht uit) en het consumeren van de komkommer. Dat wil zeggen dat vanaf het moment dat het bloemetje aan de plant verschijnt er nog 30 dagen zijn om de komkommer te laten groeien, hem te oogsten, verpakken, verhandelen en uiteindelijk te consumeren.

Bij een hoge draad teelt groeien de komkommers in volgorde, dat wil zeggen, de onderste wordt eerst grootgebracht door de plant en daarop volgend steeds het volgende bloemetje. In de zomer kunnen we er dan vanuit gaan dat de komkommer binnen 11 dagen volgroeid is en klaar om te oogsten. Het product heeft dan dus nog 19 dagen houdbaarheid.

Bij een traditionele teelt ontstaan er aan de ranken van de plant meerdere bloemetjes tegelijk en deze worden tegelijk tot groei gebracht. Dat wil zeggen dat er meer tijd nodig is om de vruchten tot volledige rijping te laten komen. In dit systeem kunnen we er vanuit gaan dat de komkommer binnen 20 dagen volgroeid is en klaar om te oogsten. Het product heeft dan dus nog maar 10 dagen houdbaarheid.

Naast het voordeel van de houdbaarheid, heeft een stamkomkommer een hogere drogestof gehalte, hetgeen bijdraagt aan een betere smaak en knapperigheid. Bovendien zijn deze komkommers zeer uniform; gebogen of dikkere/dunnere komkommers in één verpakking zijn verleden tijd.